Het opvang gezin

Mijn naam is Anita IJsselmuiden (1982). Voorheen ben ik werkzaam geweest in een verpleegtehuis op een somatiek afdeling te Hoofddorp als verzorgende. In 2004  heb ik de opleiding tot verzorgend IG gevolgd. Mijn ervaring met kinderen is met mijn eigen zoon van Thomas (2009) en mijn dochter Yvaine (2012) . Ook heb ik inmiddels veel ervaring opgedaan tijdens mijn werk als gastouder. Dit doe ik sinds 2010

Mijn gezin bestaat uit mijn man Arthur, onze zoon en dochter Thomas & Yvaine, onze hond Indio, en twee katten Ginger en Tadachi.  Arthur zal tijdens de opvang  aan het werk zijn. Hij is rond een uur of 17.00 uur thuis.

De gastkindjes

Ik vang op maandag, dinsdag en donderdag op.

De groep bestaat uit: Joep (april 2013) Jayce (december 2014)e en Jelte (december 2015) Voor de meeste gastkindjes geldt dat zij 3x in de week bij ons zijn.

Mijn eigen kinderen Thomas (juli 2009) en Yvaine (juli 2012) zijn natuurlijk ook altijd aanwezig tijdens de opvang. Overdag zijn zij op school, maar 's middags zijn zij thuis.

De opvangplekken en materialen

De kindjes kunnen in de  woonkamer spelen. Ook  is er een ruime tuin waar de kinderen buiten  kunnen spelen. De tuin is volledig afgesloten, zodat de kinderen niet zomaar de tuin uit kunnen lopen.

Het speelgoed staat in de woonkamer in een grote kist. De kinderen zijn vrij om daar het speelgoed uit te pakken. (boeken, blokken, duplo, knuffels, auto’s enz.)

Lees meer...

Het ritme

Rond 10.00 uur krijgen de kinderen een tussendoortje. Dit zal meestal een stukje fruit zijn.

Er zal altijd om dezelfde tijd gegeten worden. Dit zal om 11.45 uur zijn. We eten gezamenlijk aan de tafel in de keuken. De tafel wordt gedekt. ’s Middags na het middagslaapje is er weer een drinkmoment en krijgen de kinderen een tussendoortje in de vorm van een koekje of een snoepje.

Bij baby’s zal ik om de 3 uur de luier verschonen. Indien nodig doe ik dit natuurlijk extra.

Bij zindelijkheidstraining zal ik het kind rustig kennis laten maken met de wc of het potje. Ik zal meerder keren vragen of hij moet plassen of zet hem op het potje/wc.  Ook als ik de indruk heb dat ze naar het toilet moeten zal ik het wederom aankaarten.  

’s Ochtends bij aankomst mogen de kindjes vrij spelen. In de loop van de ochtend zou ik graag met de kindjes willen knutselen, liedjes zingen enz.

Bij speciale gelegenheden bijvoorbeeld feestdag of verjaardag familielid, of eigen verjaardag knutsel ik graag iets met de kinderen wat met dat thema te maken heeft.

Na het middag slaapje zal ik, als het weer het toe laat, altijd even met de kinderen naar buiten gaan om een spel te doen. Hetzij in de tuin of in het dichtbij gelegen park.

De houding van de gastouder

Ik heb een rustige en spontane persoonlijkheid. Ik observeer veel en benader mensen/kinderen rustig.

Ik heb een sterk gevoel van rechtvaardigheid en ik vind normen en waarden zeer belangrijk!

Ik vind het belangrijk dat de kinderen zich op hun gemak voelen bij mij en in mijn huis.

Lees meer...

De communicatie van de gastouder tijdens de opvang

Het taalgebruik zal netjes zijn. Er wordt niet gescholden of geschreeuwd.

Indien nodig spreek ik de kinderen aan op hun taalgebruik of volume. Ik spreek de kinderen op een normale toon aan. Geen kinderstem. Ik zal ten aller tijden uitleg geven over hetgeen wat ik niet gepast vind in de communicatie.

Om de taalontwikkeling te stimuleren zullen we regelmatig als groep liedjes zingen of lezen. Voor het slapen gaan zal ik een kort verhaaltje voorlezen. Indien daar behoeften aan is.

De samenwerking met ouders

Tijdens een gesprek, voor de opvang plaats vindt, is het belangrijk om met elkaar af te spreken wat de aandachtspunten zijn van het kind.

Ik ben altijd bereid om mijn planning aan te passen indien dit nodig is. Ik geloof ook dat daar de kracht van gastouderopvang ligt.

Ik hou een rapportage van de kinderen bij in het Kroostdagboekje of in een eigen boekje van het gastkindje indien gewenst. 

Ik maak gebruik van een kindvolgsysteem (ZiKo-VO) Op deze manier wordt er op een positieve manier naar de ontwikkeling van kinderen gekeken en zo kunnen de ouders ook de ontwikkeling van hun kind zien, door de ogen van de gastouder. Dit vul ik 2 x per jaar in en dan zal ik in een persoonlijk gesprek met de ouders het invulblad bespreken. Tevens is dit invulblad ook fijn om mee te geven met uw kind als het naar de basisschool gaat.

Feestdagen en vakanties

Vanuit huis wordt hier geen geloofsovertuiging toegepast.

De feestdagen die gevierd worden zijn Pasen, Sinterklaas en Kerst.

Op de volgende dagen is de opvang gesloten!

Tweede paasdag: maandag 17 april
Koningsdag: donderdag 27 april
Hemelvaartsdag: donderdag 25 mei 
Tweede pinksterdag: maandag 5 juni
Tweede kerstdag: dinsdag 26 december

In de volgende schoolvakanties ben ik gesloten!

Meivakantie 2017 van 22 april t/m 30 april (week 17)
Zomervakantie 2017 van 22 juli t/m 20 augustus (week 30 t/m 33)

Is er een kindje aanwezig met een bepaalde geloofsovertuiging dan wordt daar uiteraard rekening mee gehouden en aandacht aan besteed.